Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Coruscant

2010.02.27

A bolygó szinte teljes felületén épületek találhatók. Kivételnek számít a néhány mesterséges tó és a sarkvidéki jégsapkák területe. A bolygó az űrből egy csillogó gömbnek látszik, amit az épületekről visszaverődő napfény okoz. Az egyetlen hely, ahol az eredeti talajt vagy a sziklákat napfény érheti, az a Monument Plaza a Manarai-hegység tetején. A bolygó a legendás Köztársaság-előtti időszakban a vulkanizmus jeleit mutatta, amik közül egy nagyobb kitörést feljegyeztek. A Császári Palota is egy vulkáni fennsíkon helyezkedik el. Bár a bolygó jelenleg geológiailag csendesnek számít, lakói minden bizonnyal hasznosítják geológiai és tektonikus folyamatait.

A Földhöz képest tömege 2,74-szoros, átmérője 1,39-szoros (felszíne 1,93-szoros), a felszíni gravitáció 1,42-szoros. Mindezek az értékek az ember számára is lakhatóvá teszik, bár az újonnan érkezettek számára eleinte kényelmetlen lehet a nagyobb súly. Az épületeken belül mesterséges gravitációt alkalmazó súlycsökkentő szerkezeteket használhatnak.

A Coruscantnak négy holdja van. Kettő közülük látható volt a Jedi visszatér éjszakai égboltján. Az egyik hold nagyobb és távolabb van, a másik kisebb és közelebb van a bolygóhoz (másképp zavarnák egymás pályáját).

A Csillagok háborúja I: Baljós árnyak filmben három hold is látható volt.

A Hesperidium nevű holdon kezdődött Han Solo egyik kalandja a Planet of Twilight című könyvben, bár azt nem lehet biztosan tudni, hogy ez a hold a Coruscant körül kering-e vagy a csillag egy másik bolygója körül. A hold mindenesetre elég nagyméretű ahhoz, hogy légköre legyen. Az égbolt rendszerint rózsaszínes-lilás színű volt, ami arra utal, hogy a légkör a földinél jobban szórja a fényt.

A Csillagok háborúja I: Baljós árnyak film második trailer-ének naplementés jelenetében a Coruscant napja és az egyik holdja is látható (képhivatkozás). A hold látszólagos átmérője a napénak 0,185-szerese, amiből az következik, hogy sohasem okozhat napfogyatkozást. A nap az égbolton 1,8° kiterjedést foglal el (a Föld Napja 0,5°-ot). Ez azt jelenti, hogy a Coruscant közelebb kering központi csillaga körül, mint a Föld a Nap körül. Az Inside the Worlds of STAR WARS Episode I szerint távolsága a napjától a Föld-Nap távolság 1,53-szorosa, ami azt jelenti, hogy a Coruscant napjának átmérője a Napénak 5,5-szerese. A naptól való távolságából és a 368 napos keringési periódusból az következik, hogy napjának tömege 3,53-szorosa Napunk tömegének. Mindezek alapján a Coruscant csillagának kora, tömege, fényessége jelentősen különbözik Napunk értékeitől.

Nyitott kérdés: létezhet-e olyan csillag, melynek tömege a Napénak 3,53-szorosa, átmérője 5,5-szerese, de fényessége csak annak 2,34-szorosa? (ez abból a feltételezésből adódik, hogy a Coruscanton nagyjából földi éghajlat uralkodik, nem pedig egy sokkal forróbb).

Coruscant
A Coruscant bolygó
A Coruscant bolygó
Fő adatok
Fiktív univerzum neve: Csillagok háborúja
Távolság a galaxis középpontjától: 10 000 fényév
Jellemzők
Átmérő: 17 714 kilométer
Jelleg: szárazföldi
Légkör: Oxigén, belélegezhető
Éghajlat: Mérsékelt
Napok száma: 1
Holdak száma: 4
Nehézségi gyorsulás a felszínen: 1,42 g
Felszín: teljesen beépített
Vízfelület aránya a felszínen: 29% (sarki jégsapkákban)
Élővilág, lakosság
Lakosság fajtája:
Lélekszám: 1 000 000 000 000
Beszélt nyelvek: galaktikus közös nyelv
Nevezetességek
Nevezetességek:
Szövetségi tagság: A Galaktikus Kormány (bármelyik is legyen az)
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.